Maja Smrekar - Prešernova nagrajenka

Maja Smrekar je magistrica umetnosti, raziskovalka družbenih sprememb, ki nastajajo z uporabo novih tehnologij. Občutljivost, odtujenost in ranljivost posameznika, ki s težavo sledi dnevno se spreminjajočim okoliščinam so vsebine, naslavlja s projekti v katerih problematizira digitalne estetike, invazivnost komunikacijskih tehnologij, kibernetiko, bioniko, sintetično biologijo, oblikovanje živih organizmov, idr.. Majin umetniški studio je biotehnološki laboratorij kjer v sodelovanju z znanstveniki in tehnologi nastajajo umetniška dela, ki tematizirajo sobivanje človeka, živali in stroja.

Projekt K-9_topologija je monumentalno avtorsko delo nastalo v skoraj štiri letnem procesu umetniškega raziskovanja in sodelovanja številnih posameznikov in inštitucij, ki jih je Smrekar vodila s svojo umetniško vizijo. Kot opus je bilo nagrajeno na najpomembnejšem mednarodnem festivalu za umetnost, tehnologijo in družbo, Ars Electronici v Linzu, kjer je Smrekar kot prva ženska umetnica v zgodovini kategorije za hibridno umetnost prejela najvišjo nagrado Prix Ars Electronica zlata nika.

K-9_topologija je umetnina, ki vznika iz znanstvenih in tehnoloških avantgard zato pred nas ne razgrinja le dilem sodobnega časa temveč tudi nekatere etične izzive jutrišnjega dne.

Zadnje novice:

Izpostavljeni umetniki: