BIOTEHNA JE BIOTEHNOLOŠKI LABORATORIJ, KI DELUJE V OKVIRU ZAVODA KERSNIKOVA

Namenjen je umetnikom, znanstvenikom in zainteresirani javnosti za umetniško raziskovanje živih sistemov. Laboratorij je programsko tesno povezan s produkcijo in razstavnim programom Galerije Kapelica, ki ga je skupaj z mednarodno skupnostjo biohekerjev Hackteria ustanovila leta 2013. BioTehna je članica mednarodnega gibanja biohekerjev in diy-bio skupnosti.

Razstave, delavnice in predavanja,

ki jih organiziramo v okviru BioTehne, so le izgovor za vključevanje vseh tistih, ki jih zanima aktivna izkušnja v naredi-sam laboratorijskih procesih, hekanje različnih živih sistemov, povezovanje živih celic in robotov, učiti se iz ekstremnega sveta rastlin in živali, odkrivanje izjemno zanimivih tehnoloških trikov in spoznavanje tisočerih skrivnosti, ki bodo mogoče že jutri svet, kot ga poznamo, obrnile na glavo.

Pridružite se nam

in skočite v vrtinec dogajanja ter spustite z vajeti svojo radovednost in domišljijo. Spoznajte nekatere najbolj navdihujoče umetnike, raziskovalce in tehnofrike z vsega sveta, ki izzivajo naše predstave o svetu, v katerem živimo, in postavljajo drzna vprašanja o prihodnosti, na katera bomo skupaj iskali odgovore.

Galerija Kapelica je drugačna galerija,

v kateri postavljamo razstave, ki zahtevajo celega obiskovalca, organiziramo dogodke, ki premikajo meje v predstavah o umetnosti, in spodbujamo umetnike, znanstvenike, inženirje in druge nemirne kreativce, da se vzajemno navdihujejo in prehitevajo čas, ki tiktaka na urah. V okviru Kapelice smo ustanovili projekt BioTehna zato, da bomo lahko bolj natančno podpirali umetniške projekte, za katere je treba zagotoviti laboratorijske pogoje. Delo z živimi sistemi zahteva drugačen umetniški pristop, drugačno galerijo in tudi drugačen način posredovanja ter dojemanja umetniških del.

Hackteria je mednarodna skupnost

posameznikov in odprtokodnih bioart iniciativ s sedežem v švicarskem Zürichu. Kot skupinska platforma Hackteria spodbuja sodelovanja med znanstveniki, hekerji in umetniki, ki združujejo in prenašajo svoja znanja. Poleg spletne strani, na kateri nastaja pomemben arhiv za ljudi, ki jih zanimajo naredi-sam bioart projekti, odprtokodni programi in elektronsko eksperimentiranje, partnerji Hackterie pišejo kritične in teoretske tekste, delijo osnovna navodila in znanja za delo s tehnologijami s področja znanosti o živih sistemih in sodelujejo pri organizaciji delavnic, festivalov in srečanj.

Delo v laboratoriju

je v BioTehni odprto za vse, ki jih zanima umetniško raziskovanje žvega (Life Science). Program se določa letno v soglasju s programskim vodjo BioTehne in programskim vodjo Zavoda Kersnikova. V laboratoriju lahko sodelujejo vsi, ki po sprejetju v program upoštevajo pravila skrbne in gospodarne rabe in spoštujejo načela skupnosti, ki laboratorij uporablja.

Laboratorij

je opremljen z delovnimi površinami in tekočo vodo. Ima namenski hladilnik in zmrzovalnik, invertni mikroskop in laminarij prve varnostne stopnje. Inkubator, ki je v uporabi, je izdelan po postopku naredi sam in je primeren za gojenje živalskih in rastlinskih celičnih kultur. V BioTehni je še več drobne laboratorijske opreme in standarni nabor pribora za enkratno rabo.