19. 12. 2014

Ura: 17.00-20.00
Lokacija: Rampa
Naslov: Kersnikova ulica 4, Ljubljana


Vabljeni: Starostne omejitve ni bilo

O projektu


Nina Ostan, Mateja Ocepek (Gimnazija Poljane), Mihaela Gregorc (Gimnazija Ledina), Kristijan Tkalec, Jurij Krpan

HAIP Park

HAIP Park 2014 je bil zaključni dogodek izjemnega leta na Kersnikovi. Predstavili smo rezultate celoletnega dogajanja na Kersnikovi, ki je povezovalo več projektov, pri katerih so se otroci in mladi seznanjali s potenciali kreativnega spajanja ter razstavljanja starih in novih tehnologij, znanstvenih postopkov in umetniških procesov. Skovanka HAIP – Hack, Act, Interact, Progress – je dolgoletni brend Kesnikove, ki v duhu transdisciplinarnega sodelovanja med umetniki, raziskovalci in giki ter proste izmenjave in prenosa znanja, veščin in idej nagovarja širšo javnost. Na HAIP-u slavimo dejavnosti, ki se jim v angleškem jeziku reče Citizen Science (za zvonko slovenjenje se priporočamo!). S prenosom znanja po postopkih naredi sam (DIY – Do It Yourself) in s skupinskim delom (DITO – Do It Together) smo v labirintih Kersnikove navduševali otroke, mladostnike in opazovali mojstrstva umetnic in znanstvenikov.

Na Rampi, novi inkarnaciji hekerskega parka, so med drugim svoje solarne robote razstavili otroci, srednješolci pa umetniške projekte, ki so gostovali na estonski Eksperimenti!, mednarodnem trienalu mladinske ustvarjalnosti, potem ko so vse leto dozorevali na Petkovi akademiji (5HEK) na Kersnikovi.

Zaključek sezone je bil hkrati tudi zaključek triletnega evropsko subvencioniranega projekta za spodbujanje kreativnosti v družbi znanja in tehnologij – KiiCS / ‘Knowledge Incubation in Innovation and Creation for Science’. V teh treh letih smo se na Kersnikovi naučili, kako zanetiti radovednost otrok, posebej pa smo se namučili z mladostniki.


Foto: Hana Jošić

O dogodku


Rampa
Galerija Kapelica
BioTehna

Projekt so podprli: Evropska komisija, 7. Okvirni program (projekt KiiCS), Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, JSKD, ŠOU v Ljubljani
Zahvala podpornikom in sponzorjem: Rdeči oblak, KABINET 01, Conrad Slovenija, RogLab, Waltech international, Količevo karton, Društvo Duh časa, Tehnoloski Park Ljubljana, Arnes
Posebna zahvala: Slavko Glamočanin