17. 9. 2016

Ura: 10.00-13.00
Lokacija: Rampa
Naslov: Kersnikova ulica 4, Ljubljana


Vabljeni: Otroci (do 14 let)

O projektu


Kristijan Tkalec, Boštjan Kobal, Tanja Gawish

Sobotnica [5HEK]: Uvajalna delavnica Elektrofabrik

V soboto, 17. septembra, je v prostorih Rampe na Kersnikovi med 10. in 13. uro potekala uvajalna delavnica 5HEK – Elektrofabrik [Petkova akademija na Rampi] na temo obnovljivih virov energije. Pozornost smo posvetili predvsem raziskovanju obnovljivih virov energije, se podrobneje seznanili z delovanjem sončnih celic in ugotavljali, kako bi lahko izboljšali njihovo učinkovitost. Izdelali smo solarne polnilce za mobilne telefone in stojala zanje, z njihovo pomočjo pa smo optimizirali izpostavljenost solarne celice. Seveda smo jih tudi testirali in v uspešnem sodelovanju s sončno upravo delno napolnili mobilne telefone. Skozi proces izdelave solarnega polnilca smo se seznanili z osnovami elektrotehnike, spoznali različne načine pridobivanja elektrike in ugotavljali njihove pomanjkljivosti ter sklenili, da je nujno potrebno (s)poznati sodobnejše načine pridobivanja električne energije in optimizirati izrabo energije iz solarnih celic.


Foto: Hana Jošić

O dogodku


Sobotnice so skupni program partnerskih kulturnih organizacij – produkcijskega prostora RogLab, ki deluje v okviru Muzeja in galerij mesta Ljubljane, Mednarodnega likovnega in grafičnega centra, Rampa Laboratorija s Kersnikove, Zavoda za prostorsko kulturo Trajekt in revije Stripburger.

Delavnica je prejela sredstva iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 na podlagi sporazuma o dodelitvi nepovratnih sredstev št. 709443. Delavnico so omogočili tudi Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS in ŠOU v Ljubljani.