Petkova akademija

Petkova akademija


Petkova akademija ali na kratko 5HEK na Kersnikovi predstavlja niz petkovih delavnic, na katerih otroci in mladi raziskujejo in ustvarjajo na področjih najsodobnejših dognanj v znanosti, umetnosti in družbi. Glavni namen programa je spodbujanje otrok in mladih, da odkrivajo svoje potenciale in razvijajo sposobnosti, ustvarjalno mišljenje in inovativnost. S prenosom znanja po postopku naredi sam (DIY – do it yourself) in s skupinskim delom (DITO – do it together) na Kersnikovi navdušujemo otroke in mladostnike in se z neposrednim eksperimentiranjem (hands on) učimo mojstrstva umetnic/kov, znanstvenic/kov in programerk/jev.

S Petkovo akademijo omogočamo boljši vpogled v ozadje novih tehnologij, s katerimi živimo, in bližji stik z navdihujočimi umetniškimi domišljijami.

S projektom ustvarjamo priložnosti za boljše razumevanje ne le tehnološkega sveta, v katerem živimo, temveč tudi posledic, ki jih ima tehnološki razvoj na družbo.

Na Petkovi akademiji udeleženke in udeleženci na različnih težavnostnih stopnjah raziskujejo teme, kot so biotehnologija, biologija, digitalni mediji, nosljiva tehnologija, zvok, okolje, robotika, energetika, alternativni viri energije in podobno. Tematski sklopi so zasnovani transdisciplinarno, tako da otroke in mlade pri delu spodbujamo k prepletanju znanja in veščin z različnih področij. Otroci in mladi srečujejo umetnike, znanstvenike in inženirje, ki jih navdihujejo s svojimi deli in jim skozi razlago in izvedbo delavnic približujejo in predstavljajo pomembne teme sedanjosti in prihodnosti.

Vsako leto v okviru  5HEK-a izvedemo več kot 40 delavnic za otroke in mladostnike, pa tudi za tiste, ki niso ne eno ne drugo. Petkove hekerske vragolije so za vse tiste, ki s težavo krotijo svojega nemirnega duha in si želijo priložnosti, da se lahko polno razcvetijo.


Foto: Hana Jošić

O projektu


Rampa Lab
  • MOL – Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje,
  • Evropska komisija – Obzorje 2020