20. 12. 2018

Ura: 20:00
Lokacija: Galerija Kapelica
Naslov: Kersnikova ulica 4, Ljubljana


O projektu


Maja Smrekar: ‘ARTE_mis’

Maja Smrekar z opusom ‘K-9_topologija’, v katerem tematizira vzporedno evolucijo človeka in psa ter kulturološka presečišča človeškega in živalskega, ustvarja pogoje za razmišljanje o družbi, ki bi temeljila na bolj uravnoteženem sobivanju človeka z ekosistemom, ki ga obkroža. Z nizom projektov, izvedenih v zadnjih štirih letih, Maja premišlja odnos človeka z nečloveškim drugim in nas sooča z distopično projekcijo prihodnosti, ki jo naseljujejo z biotehnološko intervencijo nadgrajene hibridne vrste s človeku enakovrednim družbenim statusom. Umetniška teza, ki ji sledimo v celotnem opusu, črpa iz biotehnoloških dejstev, obenem pa se v razmišljanjih o hibridnosti človeka in živali napaja iz mitoloških zgodb, vgrajenih globoko v nezavedno zahodne kulture.

Možno sobivanje človeka in psa je Maja raziskovala v galerijaski postavitvi ‘Ecce Canis’, prvem projektu opusa ‘K-9_topologija’ in skozi performansa ‘I Hunt Nature, Culture Hunts Me’ in ‘Hibridna družina’. V zadnjem projektu, naslovljenem ‘ARTE_mis’,  je umetnica razprla razmislek o biotehnoloških potencialih združitve človeka z nečloveškim drugim. Osrednji del projekta predstavlja hibridna celica človeka in psa, v galerijskem prostoru predstavljena kot umetniški artefakt, a tudi kot potencial življenja, ki bi v nasprotju s človekom kot zastarelo vrsto, obsojeno na samouničenje, imelo v distopičnih pogojih prenaseljenosti več možnosti za preživetje.

K-9_topologija je pravo hibridno umetniško delo z globokim biopolitičnim sporočilom, ki odpira nove razsežnosti etičnim premislekom o biotehnološko oblikovanih oblikah življenja.


 

O dogodku


Zavod Kersnikova // Galerija Kapelica + BioTehna

Razstavo sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.