Labbook

Labbook


Labbook je skupek navodil in priporočil, ki vas vodijo skozi delavnico sestavljanja naredi-sam izdelkov, ki smo jih razvili v okviru Petkove akademije – programa praktično-izobraževalnih delavnic, na katerih v redakciji Rampa Laba in BioTehne omogočamo pridobivanje znanj o najbolj relevantnih in sodobnih tehnoloških orodjih skozi formate neformalnega in medvrstniškega učenja.


MIKROSKOP

Mikroskop je obvezen za vse mlade radovedneže in biohekerje! Naredimo ga tako, da shekamo odrabljene spletne kamere in jih povežemo z računalnikom. Tako lahko opazujemo različne mikroorganizme!Ta labbook je oblikovan za potrebe projekta Evropske komisije DITOs (Doing It Together Science), ki je namenjen obsežnejšemu informiranju javnosti o sodobni znanosti na področju celotne Evrope s ciljem prehajanja iz pasivnega spremljanja v aktivno doživljanje znanosti.

PDF Labbook: Mikroskop

VREMENSKA POSTAJA

Zato da bi se vedno počutili dobro, moramo živeti v primernem okolju! Vremenska postaja nam sporoča, kdaj je naše okolje premrzlo/pretoplo, kdaj je zrak presuh/prevlažen ter kdaj sta temperatura in vlaga v zraku ravno pravšnji.

PDF Labbook: Vremenska postaja

VLAGOMER

Ker se še nismo naučili govoriti »po rastlinsko« in tako zares ne vemo, kdaj rastline potrebujejo vodo in kdaj je imajo preveč, smo razvili napravo, ki nam pri tem lahko pomaga! Vlagomer nam sporoča, ali rastlina potrebuje vodo, ali ima vode preveč ali točno dovolj.

PDF Labbook: Vlagomer

SOLARNI POLNILEC

Solarni polnilec je namenjen razmisleku o varčevanju z energijo! V prihodnosti se bomo še pogosteje zanašali na naravne vire energije, že danes pa lahko sami izdelamo solarne polnilce in stojala, s pomočjo katerih optimiziramo izpostavljenost solarne celice.

PDF Labbook: Solarni polnilec

Foto: Mojca Gorjan

O projektu


Rampa Lab
  • MOL – Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje,
  • Evropska komisija – Obzorje 2020