Zelena stena

Zelena stena


Zelena stena je prototipna postavitev vertikalnega vrta, kjer v simbiotičnem razmerju poteka interakcija med rastlinami, računalniki, roboti in ljudmi. Gonilo projekta je vzpostaviti vzdržen sistem, kjer je vzgajanje in rast rastlin, gob in alg neprestano spremljano preko senzorične mreže, ki meri podatke o vlažnosti, temperaturi in osvetljenosti. Zbrane informacije so nato posredovane osrednjemu operacijskemu sistemu, ki opazovalcu sporoča stanje v katerem se nahaja vertikalni vrt in obenem ga obenem pomaga vzdrževati s tem, ko nadzoruje avtomatiziran zalivalni in osvetljevalni sistem.

V postavljeno strukturo je možno vstavljati individualne module rastlin, gob ipd., ki so opremljeni z notranjim zalivalnim sistemom in senzorji. V teku je izgradnja robota – pajka, ki bo namenjen spremljanju razmer in površinskem zalivanju rastlin, raziskujemo pa tudi možnosti priključitve hidroponičnih in akvaponičnih modulov, ki bi skrbeli za odgovorno upravljanje z vodnimi viri.

Projektu se lahko pridružijo vsi, ki jih zanima trajnostna raba virov in prostora v urbanem okolju, navdušenci na robotiko in programiranjem, arhitekturo, agronomijo… Raziskave in delo potekajo v sproščenem vzdušju, na prostovoljni bazi, bodisi v obliki delovnih sestankov, bodisi individualnega razvijanja posameznih segmentov ali skupinskega dela.

Projekt se izvaja v sklopu Evropske mreže digitalne umetnosti in znanosti, ki združuje znanost z (digitalnimi) umetnostmi za cilj resnega in celovitega razumevanja nasprotujočih si disciplin.


Foto: Hana Jošić

O projektu


BioTehna / Zavod Kersnikova
  • Ministrstvo za kulturo RS,
  • MOL,
  • EU – Ustvarjalna Evropa,
  • Evropska komisija – Obzorje 2020